4 skäl att skaffa eller bygga ett växthus

Odla i vaxthus

Bygga eller skaffa växthus

Oavsett om du bygger ett nytt växthus eller uppdaterar ett befintligt växthus är grönare trädgårdsarbete ett av de bästa sätten att ha en hälsosam livsstil. Att ha ett grönt tak innebär att man sparar energi, förbättrar luftkvaliteten och minimerar behovet av att bevara vattenresurserna. Denna typ av trädgårdsarbete kan göras hemma eller i en kommersiell anläggning, med hjälp av återvunnet material för att bygga strukturen. Ett nytt växthus skiljer sig dock från ett gammaldags växthus.

Odla grönsaker i ditt nya växthus

Det finns många olika typer av grönsaker som kan odlas i ett växthus. Grönsaker och frukter som behöver mer solljus, till exempel sallad, rädisor och sockerärter, växer bra i ett växthus. Andra gröna grönsaker, som spenat, grönkål, broccoli och betor, kan trivas i halvskugga, även om de behöver lika mycket sol som andra gröna grönsaker. Bibb-sallad behöver till exempel indirekt ljus för att växa bra inomhus, men kan tolerera direkt solljus på egen hand. Vissa grönsorter, som romansallat, lämpar sig bättre för växthus än för trädgården.

Skaffa vaxthus

Kompostväxthus ger mindre utsläpp

Kompostväxthus är ett utmärkt sätt att bidra till att minska ditt koldioxidavtryck. Ett koldioxidavtryck mäts genom förhållandet mellan de fossila bränslen som används och den mängd koldioxidutsläpp som ekonomin producerar. Koldioxidutsläpp från växthusodling är lika stora som från traditionell växthusodling. Tricket är dock att hitta en bra kompost av hög kvalitet som inte ger upphov till en massa illaluktande svart sot. Det hjälper också att kompostera bra, vilket gör jorden mer bördig och mindre sur, vilket minskar mängden surt regn som kan skada miljön.

Bättre odlingar i ditt växthus med kompost

Både jorden och de växter du odlar i jorden gynnas av en kompost av god kvalitet. Hälsosam jord uppmuntrar friska växter, medan jordar som är rika på näringsämnen ger de näringsämnen som växterna behöver. Organiska ämnen har ett högt innehåll av kväve och fosfor, medan oorganiska ämnen har ett lågt proteininnehåll och ett lågt fosforinnehåll.

Fördelar med ekologisk odling i växthus

Det finns många års forskning bakom fördelarna med ekologisk trädgårdsodling. En av de viktigaste fördelarna är att växterna mognar långsamt. Detta bidrar till att kontrollera kostnaderna. Det tar till exempel många år att odla en växt från ett enda frö. Det kan ta många år att utveckla grödor från flera grödor av samma sort. Genom att odla grödor under många år i ett växthus kan skördarna distribueras till konsumenterna med lägre kostnader.

Rätt temperatur och vattning i ditt växthus

Växthusväxter är inte känsliga för sjukdomar, insektsangrepp eller torka. Temperatur- och väderförhållanden är stabila i ett växthus, så sjukdomar kan inte invadera växter i ett hårt klimat. De har också bättre förmåga att bekämpa skadedjur, så färre skadliga insekter hittar in i trädgården. Även under torka kommer ett växthus vanligtvis att vara väl underhållet och en kontrollerad miljö minskar behovet av att bespruta med bekämpningsmedel eller gödning.

Gråvatten och växthus

Produktionen av gråvatten från växthus är en annan fördel. Detta vatten, som kan användas för inomhusväxter och trädgårdar, kan minska den mängd vatten som växterna behöver med upp till 40 %. Denna minskning av vattenanvändningen minskar avfallet och föroreningarna i vårt lokalsamhälle och minskar användningen av icke-förnybara vattenkällor, t.ex. brunnar.

Producera grönsaker i ditt växthus

Att skapa ett växthus som hjälper ett lokalt jordbrukssamhälle att dra nytta av sina produkter är en situation där alla vinner på det. Miljövänliga jordbruksmetoder gynnar de lokala ekosystemen. Produktionen av livsmedel, fibrer och andra växtbaserade material förbrukar mer koldioxid än den släpper ut. Ett växthus kan minska produktionen av koldioxid och öka produktionen av växtbaserad koldioxid. Denna ökade förekomst av koldioxid i marken kommer naturligt att stöta bort insekter, vilket bidrar till att fylla på naturresurserna och eliminera behovet av att bespruta med bekämpningsmedel.

1 reaktion på “4 skäl att skaffa eller bygga ett växthus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *