Bästa fördelar och användningsområde för växthusodling

Anvandning vaxthus

Har du någonsin undrat vad det är som är så viktigt att ha ett växthus? Jag undrade detta i flera år tills jag en vinter, när jag var instängd inomhus, började titta på ett tv-program. Det handlade om människor som odlade mycket i trädgårdar och producerade en stor del av sin egen mat. Odlingar i växthus är riktigt kul och det är enklare än du tror! Du kan få många fina och goda grönsaker i ditt växthus.

Många fördelar med ett växthus

Även om deras mål och mina mål inte var exakt likadana såg jag produktiviteten och nyttan i denna enda konstruktion. Om du är nyfiken på växthus eller till och med funderar på att investera i ett, så är här några av de fördelar du kan få av att ha ett växthus på din fastighet.

Ger alla storlekar på växthus mig fördelar?

Innan vi hoppar in på alla fördelar med ett växthus vill jag svara på den här frågan. Det är inte alla som bor där de har mycket extra mark. Ändå kanske du har en balkong, en liten bakgård eller en bakre uteplats där du skulle kunna inrymma ett mindre pop-up växthus.

Du skulle ändå kunna få några av fördelarna från den här listan. Jag ska försöka vara specifik i varje punkt när det gäller vilken typ av växthus som skulle vara mest acceptabel. Jag vill dock vara tydlig med att du inte ska räkna bort dig själv bara för att du inte har utrymme, intresse eller budget för ett större växthus.

fordelar vaxthus

Fördelar och användningsområden för ett växthus

1. UTEPLATS FÖR UTEVISTELSE

Växthus är användbara när temperaturen sjunker, men vad händer om du har gott om odlingsutrymme under de varmare årstiderna?

Du kan fortfarande använda ditt växthus. Placera några utemöbler i konstruktionen, öppna fönster och dörrar och du har en skyddad sittplats mitt på gården eller i trädgården. Detta skulle inte vara en fördel för ett popup-drivhus, men borde fungera för alla växthus som du kan gå in i.

2. ODLA EXOTISKA VÄXTER

Det finns vissa växter som är avsedda för tropiska växtplatser. Om du bor i en svalare planteringszon kan du ha svårt att odla dem.

Om du har ett växthus kan du skapa idealiska odlingsförhållanden i denna miljö. Lägg till en växthusvärmare för rätt temperaturer, vattna växten vid behov och växthuset bör hålla en tillräcklig luftfuktighet. Du har nu ett underbart odlingsutrymme för växter som du trodde att du inte kunde odla. Denna fördel gäller för alla typer av växthus.

3. STARTANDE AV FRÖN

Innan jag hade ett växthus var jag tvungen att starta alla mina frön inomhus. När man odlar flera stora trädgårdar tar detta upp en massa utrymme.

Tack vare mitt växthus behöver jag inte längre ta upp utrymme i mitt hem för att starta frön. Genom att lägga till en växthusvärmare blir det ett perfekt odlingsutrymme för att starta frön även när det fortfarande är kallt ute. Du kan värma alla storlekar av växthus, så detta skulle vara en fördel för alla storlekar och stilar av växthus.

4. PLANTERA TIDIGARE ELLER SENARE

Växthus är underbara för att starta växter tidigare på våren eller senare på hösten. Även om ditt växthus är en kallram ger det ändå mer värme än typiska utomhustemperaturer.

Dessutom skyddar det dina växter från frost. Därför kan du förlänga din odlingssäsong i båda riktningarna genom att odla i ett växthus. Detta kan vara en fördel för alla storlekar av växthus.

5. ÖVERVINTRING AV VÄXTER

Detta är en annan fördel som skulle kunna fungera även för pop-up växthusodlare. Om du vill få ett försprång på nästa års trädgård är det bästa sättet att göra detta att spara dina mogna växter. Paprika är en idealisk kandidat för denna växthusfördel.

Du kan gräva upp dina mogna (och friska) paprikaplantor. Förvandla dem till krukväxter under vintern och plantera ut dem utomhus nästa trädgårdssäsong. De behöver odlingsljus om du vill att de ska fortsätta att producera hela vintern. Du behöver också ett uppvärmt växthus för att övervintra plantorna, men det påskyndar produktionsprocessen nästa år.

Anvandning vaxthus

6. ODLA EN VINTERTRÄDGÅRD

Detta är en av de viktigaste sakerna jag använder mitt växthus till. Jag gillar att ha färska grönsaker runt mitt hem året runt. Därför hittar jag grödor som växer bra i behållare och odlar dem i mitt växthus.

Jag har en regelbunden skörd av sallad, grönkål, morötter och lök under vintermånaderna. Om du använder en värmare kan du också ha tomater och andra grödor för varmt väder året runt. Du kan odla i behållare i mindre pop-up växthus eller i större växthus också.

7. PRODUCERA FRUKTTRÄD ZONFRITT

Jag bor i fel planteringszon. Därför är citrusträd negativt i mitt område eftersom våra vintrar är för kalla för att de ska överleva.

Men om du planterar fruktträd i containrar och övervintrar dem i ditt växthus, med värme, kan du producera frukt som du annars inte skulle kunna producera. Citroner, limefrukter, apelsiner och till och med grapefrukter är några sorter som folk odlar i behållare i ett växthus utanför deras typiska planteringszon. Detta skulle kräva ett större växthus.

8. ODLING AV OLIKA BLOMMOR UNDER LÄNGRE PERIODER

Under sommaren skulle mitt växthus inte få mycket användning om det inte vore för denna fördel. Jag tycker om att odla blommor i påsar. De är vackra dekorationer, men de behöver uppmärksamhet, värme och mycket vatten.

Jag startar dem i mitt växthus och behåller dem där tills utomhustemperaturerna är tillmötesgående. Jag använder också växthuset för att skydda mina blommor under dåligt väder. Om du vill starta dina blommor tidigare eller producera dem längre på hösten kan du flytta dem till ditt växthus och skapa en liten oas. Detta skulle fungera i de flesta storlekar av växthus.

9. ÖVERVINTRA HÖNS

Den här fördelen är inte för alla, men om du föder upp höns kan det intressera dig. Kycklingar klarar inte vintern bra eftersom de är små och inte har sina riktiga fjädrar ännu.

Om du får ett bra pris på kycklingar inför den kallare säsongen behöver du inte oroa dig. Placera dem i ditt växthus och håll dem skyddade hela vintern. Det är också rovdjurssäkert i de flesta fall.

10. TRÄDGÅRDSFÖRVARING

Du kan använda ett mindre pop-up växthus eller ett större walk-in växthus för den här fördelen. I stället för att ha flera strukturer på din fastighet kanske du bara behöver ett växthus.

Ett växthus är inte bara en plats för odling eller övervintring. Det kan också användas som förvaringsutrymme för dina trädgårdsredskap.

11. KONTROLLERAD ODLINGSMILJÖ

En av de saker jag älskar mest med att odla i ett växthus är hur du kan manipulera de flesta av odlingsförhållandena.

Om du har en växt som gillar kallt väder kan du använda ditt växthus som en kallram. Om du har en växt som behöver varmare väder, lägg till en värmare. Du kan kontrollera jorden, elementen och till och med lägga till odlingslampor för att förlänga belysningsbehovet vid behov. Denna fördel gäller för nästan alla välkonstruerade växthus.

12. SPARA PENGAR

Även om ett växthus är en investering kan det hjälpa dig att spara pengar också. I stället för att köpa nya växter kan du starta dina egna frön.

Ett växthus är också ett utmärkt område för att föröka nya växter från de mogna växter du redan har. Om du är en person som är intresserad av trädgårdsarbete eller landskapsarkitektur på en budget kan ett växthus hjälpa dig med detta. Den här fördelen kan fungera för vem som helst med ett växthus av vilken storlek som helst.

13. BRA FÖR DIG

Vår sista fördel gäller för trädgårdsmästaren med alla storlekar av växthus. Trädgårdsarbete är bra för dig. Det får dig att vara utomhus, får dig att röra på dig och producerar hälsosamma livsmedel.

Om du behöver en hobby som gynnar din hälsa kan trädgårdsarbete vara ett utmärkt val. Ett växthus kan vara en klok investering i denna hobby. Du har nu en rad olika fördelar för växthusodlaren. Det finns vissa fördelar som utesluter dem som har ett litet växthus eller ett växthus i popup-stil.

Det finns dock många fördelar som fungerar för trädgårdsmästare med växthus av alla storlekar. Om du behövde några skäl för att göra denna investering, kan dessa förhoppningsvis hjälpa dig att fatta ett sunt och balanserat beslut.

1 reaktion på “Bästa fördelar och användningsområde för växthusodling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *