Bästa grönsaker att odla i växthus – Tips och råd

Basta gronsaker vaxthus

Växthus och liknande konstruktioner har en gång i tiden varit förbehållna kommersiella odlare, men har nu nått ut till allmänheten och är populärare än någonsin. Många husägare förvandlar utomhusträdgårdar till inomhusodlingar. Växter kan väljas för skönhet, doft eller för att komplettera hemmets matförråd. Att odla sin egen mat är inte bara tillfredsställande, det kan också spara in på återkommande matkostnader. Här kan du se hur du kan bygga nytt växthus själv eller med hjälp av hantverkare.

Varför behöver du ett växthus för grönsaker?

När du tittar ut på de gröna häckarna, ängarna och parkerna kanske du undrar vad växthus används till. Varför inte bara odla saker utomhus? Det finns även en mängd andra användningsområden du kan ha dit växthus till. Se fördelar och användningsområden med växthus här.

Faktum är att många av de livsmedel som vi vill äta kommer från andra delar av världen och kan bara växa utomhus här under en kort tid varje år – om alls. Genom att använda ett växthus kan du skapa en speciell miljö i din trädgård som är lite varmare och mer gynnsam för dessa mer känsliga eller krävande växter.

Gronsaker vaxthus

Växthus skyddar också från andra potentiellt skadliga förhållanden. De kan hålla skadedjur som fåglar och gnagare borta, som annars skulle kunna riva upp eller äta upp dina växter och grödor. Växthus kan också minska mängden insektsangrepp, särskilt om du är noga med att hålla utkik efter begynnande problem och ta hand om eventuella problem innan de blir allvarliga. Växthus är också en barriär mot kraftigt regn, hagel och starka vindar.

Lägg till detta skydd den varmare temperaturen inne i sådana strukturer och det är lätt att se fördelarna.

 

Våra bästa tips för odling i växthus

Vissa grönsaker växer bättre utomhus, eftersom de har utvecklats eller utvecklats för att klara sig bra i ditt område. Andra sorter har utvecklats i varmare klimat eller har utvecklats för att trivas i en växthusmiljö.

För att hjälpa dig att avgöra var du ska plantera var och en av dina favoritgrödor nästa gång du planterar, här är våra tio bästa grönsaker som kan odlas i växthus.

1. Paprika

Chilipeppar

Eftersom nästan alla paprikasorter förekommer naturligt i varmare klimat är de idéala kandidater för växthusodling. Chili, Jalapenos och Sweet Bells är populära val, eftersom de är utmärkta för att pigga upp rätter utan att ta upp stora mängder utrymme i växthuset.

Eftersom paprika behöver en lägsta nattemperatur på cirka 13 grader Celsius är det mycket riskabelt att ha dem utomhus i Storbritannien. Även i ett ouppvärmt växthus räcker den extra temperatur som skapas av skyddet och de klara väggarna för att hålla paprikorna nöjda under en mycket längre säsong.

2. Tomater

Vissa tomater odlas bäst utomhus, men om du hittar en sort som är anpassad till växthusmiljön kan du skörda stor avkastning under en mycket längre säsong än vad du får utomhus – och med mycket färre skadedjur att oroa dig för!

De bästa sorterna är de som växer mest uppåt, snarare än åt sidan, eftersom du kan träna dessa och utnyttja ditt utrymme på bästa sätt.

3. Gurkor

Gurkor gör sig bra i jorden, i odlingspåsar eller till och med i krukor! Det finns många sorter att välja mellan, vissa gör sig bättre inomhus och andra utomhus, så välj efter var du planerar att sätta dem.

4. Rotfrukter

Även om det är sant att rotfrukter som morötter och potatis kan växa utomhus ganska bra i Storbritannien, innebär odling i ett växthus att du kan plantera mitt i vintern för en skörd mitt i våren, och till och med hålla produktionen igång långt in på hösten.

Börja med morötter tätt intill varandra och tunna sedan ut dem när de blir större, och använd de små i wokrätter, grytor eller till och med som roliga snacks. De kommer att vara mjuka, söta och smakrika.

Betor är en mångsidig grönsak för matlagning och bakning och kan odlas året runt i ett lämpligt växthus.

5. Calabrese/Broccoli

Den här grödan är väl värd att utforska. Den är lätt att odla, växer mycket snabbt och är superhälsosam. Prova italienska, grönkryddande eller amerikanska broccolivarianter, men tänk på att de kan bli mycket större än vad du normalt ser i livsmedelsbutiken – upp till 60 cm höga och 15 cm i diameter.

Skörda på hösten och sommaren och servera den som en del av en blandning av sommarmogna grönsaksgrödor.

6. Majs

Sockermajs, liksom alla riktigt söta grönsaker, smakar bäst när den är mycket färsk. Om du odlar den i ett växthus har du tillgång till färsk, söt och läcker sockermajs bara några minuter från stjälken. Du kan odla en miniatyrsort för att spara utrymme – vissa sorter ger dessutom upp till sex kolvar per planta.

Om du har rätt område och vill spara utrymme i växthuset kan du starta plantorna inomhus och flytta ut dem när de är klara. Det är det bästa av två världar.

7. Squash

Squash är ett fantastiskt varierat val för din växthusodling. Den finns i en mängd olika storlekar, former och smaker, så du kan prova ett gäng och hemma dina favoriter. Bland vinterpumparna finns pumpor och butternut squash, och när sommarmånaderna rullar runt kan du njuta av gula krokhalsar, gula raka halsar och pilgrimsmusslor.

Squashsorter är vanligtvis bra odlare och är ett utmärkt val för både nybörjare och experter.

8. Brysselkål

Brysselkål är en supermat. De har sitt ursprung i regionen i och omkring Belgien och är superfriska och, som en extra bonus, läckra! De klarar sig också bra i svalare väder, så de är utmärkta att skörda under vintermånaderna, när lagren av vissa andra grönsaker sjunker lågt. De klarar sig faktiskt så bra att du till och med kan skörda dem efter att de har genomgått en frost och de är fortfarande goda!

9. Sallad

Sallat kan vara mycket roligt i trädgården, eftersom det växer snabbt, blir tillfredsställande stort och grönt och är en utsökt del av nästan vilken måltid som helst – det är bara att plocka lite och lägga till på tallriken!

Om du odlar den i ett växthus bör du kunna skörda året runt. Välj ett par av dina favoritsorter för att hålla det hela intressant.

10. Ärter

Vissa ärtsorter trivs bäst utomhus, medan andra lämpar sig väl för växthusodling. Plocka färska ärtor från din egen odling så blir de måltidens stjärnor. Prova olika sorter, till exempel mangetout, sugar-snap eller dvärgärtsorter.

De bästa grönsakerna för odling i växthus

Detta är några av alla de grönsaker du kan odla i ditt växthus. Hoppas du fått lite inspiration för att ta dig an din odling så du får skörda alla goda sorter av de bästa grönsakerna för odling i växthus.

1 reaktion på “Bästa grönsaker att odla i växthus – Tips och råd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *