Bygga terrass: Tips och råd vid terrassbygge

Bygga terrass

Bygga en terrass – Enklare än du tror

Att bygga en terrass är något som kan vara enkelt och givande. Materialutbudet är nästan oändligt, och processen kan vara mycket enkel eller mycket svår och involvera flera olika yrkesgrupper. För många kan detta vara ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och njuta av naturen när den är som bäst, eller bara bygga en trevlig plats att sitta på och njuta av lite ensamhet.

Oavsett vilken motivation du har för att bygga en terrass kommer det att bli en upplevelse som du kommer att vara glad att du gjorde, och som du kommer att vilja föra vidare till dina barn under kommande år.

Byggmaterial till din nya terrass

Först och främst är de byggmaterial du behöver relativt enkla. Några få saker som är vanligt förekommande i alla hushåll är trä och plast. Du kan också använda metall och andra byggnadsmaterial, men jag skulle undvika dessa för ditt första projekt. Målet med ditt första projekt kommer att vara att lära dig hur man startar och bygger en struktur, så jag skulle föreslå att du undviker alla dyra material tills du åtminstone har lagt en viss grund.

terrassbygge

Välj trä, metall eller plast

De enklaste byggmaterialen att arbeta med är förmodligen trä och plast. Även om dessa kan verka som grunderna för att bygga en terrass tenderar de att vara de mest förlåtande när det gäller sprickor, skador och allmänt dåligt hantverk. Trä är vanligtvis det som folk börjar med när de bygger en terrass, och medan plast tenderar att vara vanligare för större strukturer kan plast fungera om du vill ha en liten till medelstor struktur.

Starta med ditt fundament

Det första du behöver tänka på när du bygger en terrass är vilken typ av fundament du kommer att använda. Ett bra fundament är viktigt eftersom det gör att strukturen sitter plant och inte låter vikten tippa över. Det enklaste sättet att börja bygga en terrass är på en gammal lastbil med plattbotten. Se till att den är tillräckligt bred, men inte för bred, så att du slipper stapla väggarna för högt. Om du bygger på sand kan du behöva lägga till några brädor för att stabilisera den.

Betongplatta eller reglar

Oftast börjar folk bygga en terrass på en betongplatta. Detta är inte nödvändigtvis en dålig idé, men eftersom betong är ett så bra medium kan du faktiskt få ganska genomarbetade konstruktioner med terrasser gjorda av betong. Om du använder plast som grundmaterial för dina terrasser kan du lägga till vad du vill för att få dina terrasser att se bättre ut. Du kan också använda olika färgat trä om du vill ha en mer naturligt utförande konstruktion. Se bara till att undvika att måla plasten innan du bygger terrasserna för att undvika att färgen avdunstar i luften.

Bygga terrass

Betongpelare ger trygghet

När du bygger en terrass bör du tänka på att du måste stödja den, annars kommer den inte att hålla länge. Ett sätt att lösa detta problem är att använda betongpelare. Dessa kan löpa i hela basens längd och kan stödjas av metallförstärkningar. Ett annat alternativ är att använda armeringsjärn, som är metall som bultas fast på betongpelare. Om du planerar att använda armeringsjärn bör du vinkla det något i slutet så att det kan stötta mot eventuella tryck från byggnadens sidor.

Trä eller armeringsjärn och betong

När det gäller att bygga en terrass måste du också välja rätt material. Om du inte vill använda armeringsjärn bör du använda betong i stället för trä. Om du planerar att använda trä finns det gott om exotiska träslag som du kan använda. Det finns också gott om specialbetong blandningar som du kan använda. Se bara till att använda betong som överensstämmer med dina byggregler. Du måste också tänka på var du ska placera dina terrasser, och det bästa sättet att installera dem är på marken.

Bygglov och byggregler bör du ha koll på

Att bygga en terrass är inte svårt. Du kan hitta alla sorters byggplaner på nätet, och de flesta av dem finns i pdf-format. Du kan också titta på några ”hur man bygger”-videor på nätet för att få några idéer. Se bara till att du följer alla instruktioner noggrant, så borde du kunna bygga en inom några dagar. Du behöver inte heller spendera mycket pengar på material. De flesta gör-det-själv-projekt är billigare än att köpa färdiga betongterrasser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *