Bygga växthus: Material och ekonomi

Bygga billigt vaxthus

Hur bygger man ett växthus själv?

Att bygga ett eget växthus kan vara både ett ekonomiskt projekt och ett givande kreativt arbete. Växthusets utformning anses vara den viktigaste aspekten som måste ägnas lika stor uppmärksamhet som växthusets storlek och hållbarhet. Växthusets utformning beror dock främst på hur det ska användas: om du planerar att använda växthuset under vintersäsongen bör utformningen vara sådan att det kan stå emot hårda klimatförhållanden, särskilt när de kallaste månaderna närmar sig.

Bygga växthus och material

Växthuskonstruktionen är en integrerad del som kräver mer tid för att avgöra vilken typ av växthus man ska välja, eftersom den är ekonomiskt lönsam och robust. Du vill ju såklart bygga ditt nya växthus så billigt som möjligt och det gäller då att vara noggrann när du väljer dina material och vart du köper dessa för ditt nya bygge. Tänk även efter vad du skall odla i ditt växthus. De vanligaste materialen för att bygga växthus är följande:

Bygga vaxthus billigt

Metall och Trä

Används ofta eftersom det är det enklaste att arbeta med och det billigaste materialet att köpa. Materialet är lätt tillgängligt på marknaden och kostnaden är relativt låg. Det är också lätt att få tag på från olika nätbutiker. Trä är det lättaste att arbeta med och det lättaste materialet att arbeta med under byggandet. Materialet är dock lätt känsligt för skadedjur och röta, vilket kraftigt försämrar dess estetiska utseende. Till skillnad från trä är växthus i metall extremt hållbara och robusta och finns också lätt tillgängliga på marknaden.

Växthus av plast

Växthus av plast och trä är också vanligt förekommande eftersom det är prisvärt, lätt att underhålla och lätt tillgängligt. Det enda kravet för dess användning är att det ska fästas på en stabil ram. Ett växthus utan fast ram är inte bärbart och rekommenderas därför inte för hushållsändamål. Trä är inte bärbart och rekommenderas därför inte för hushållsändamål.

Växthus av metall och trä

Växthus av metall och trä används främst i storskaliga jordbruksföretag. De används ofta eftersom de är billiga och lättillgängliga. Jämfört med andra material är växthus av metall mer hållbara och robusta eftersom metaller inte lätt går sönder eller deformeras ens under extrema väderförhållanden. Metall är dock inte lämpligt för växthus på grund av sårbarheten för rost.

Bygga billigt vaxthus

Växthus i stål

Är ett föredraget val jämfört med andra material. Det är ett av de dyra materialen men det är långvarigt. Den enda nackdelen med att använda stål som material är att konstruktionen blir svagare i svåra väder-förhållanden. Stål förfaller också lätt i varma klimat. Dessutom är stål inte bärbart och rekommenderas därför inte för hushållsändamål.

Växthus i aluminium

Aluminium trä växthus Roterande bänkar kan lätt roteras runt sin axel. Roterande bänkar används i kommersiella växthus för att öka växternas tillväxt. Nackdelen med att använda aluminium är dock att det lätt kan skeva och spricka under vissa temperaturförhållanden. Bänkens struktur blir också svag och bräcklig i starkt solljus.

PVC material och armeringsjärn

Byggmaterial för växthus av PVC-plast Trä, PVC och armeringsjärn används ofta som byggmaterial för växthus. Det finns också en allmän uppfattning att plast inte håller länge. Även om pvc inte förfaller eller ruttnar som trä och armeringsjärn kan den inte användas av insekter och skadedjur som termiter och myror.

Växthus för husägare

Timmer, pvc och armeringsjärn är de vanligaste materialen för att bygga en växthusram. Husägare kan fritt välja vilket material de vill ha till sitt växthus. Var och en av dessa material har dock sina egna för- och nackdelar. Timmer, pvc och armeringsjärn är de vanligaste materialen eftersom de är starka, hållbara och lätta att hantera.

Växthusram av trä eller metall

Den bästa typen av material för en växthusram består av trä. Den bästa typen av material bör dock ha en slät och robust struktur. Cederträ och redwood används ofta eftersom de har en naturlig textur och en slät yta.

De flesta kommersiella växthusmaterial brukar behandlas med kemiska förseglingar för att göra dem väderbeständiga. De flesta kommersiella byggnader använder dock numera plaströr som rammaterial. Eftersom plast är väderbeständig är det ett bra val att använda plaströr som växthusmaterial. Armeringsjärn och trä är dock de bästa typerna av material för en växthusram.

Byggnadsmaterial för växthus

Trä, plast och metall är några av de byggnadsmaterial som används för DIY-växthus. Du kan också göra enklare växthus med PVC-rör. Om du planerar att bygga träskjul är det bästa materialet att använda trä. Trä kräver dock regelbundet underhåll och skydd mot regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *