Förändra ditt hem – Tips och Råd

forandra hemmet

Några enkla sätt att förändra ditt hem

De allra flesta drömmer om att kunna skaffa sig ett vackrare hem och här brukar det vara så att det antingen är plånboken eller brist på tid som fäller avgörande i huruvida man gör slag i saken eller inte. Man ska nämligen veta att de allra flesta större projekt som sker i hemmet kräver både resurser och en massa tid – något som av naturliga skäl enbart är exkluderade till ett fåtal personer. Det finns dock några renoveringar som inte kräver så mycket pengar och som trots detta kan ge hela huset ett lyft.

Golvet – Glöms ofta bort vid renovering

Om vi börjar nedifrån för att beskriva detta då räcker det med att titta på sitt golv för att förstå vad vi menar med detta. Golvet är den yta som får ta emot mest stryk i ett hus och det är tyvärr så att golvet ofta är något som glöms bort då man står inför att renovera. Ser man till golvet så är det det som utsätts för all tyngd från de boende i huset; tunga fötter som går fram och tillbaka samt det faktum att det hela tiden nöts av smuts och damm – det är klart att golvet slits och då och då behöver ses över.

forandring hemma

Anlita golvläggare eller göra själv

Det finns här två stycken sätt att skaffa sig finare golv och det ena är en mer budgetvariant medan det andra kostar lite mer – utan att för den sakens skull vara dyr. Båda varianterna kräver att man kallar in extern hjälp i form av en golvläggare och vid budgetvarianten så handlar det om att man gör det befintliga golvet vackrare genom att slipa det. Detta kostar inte så mycket och det är egentligen bara att söka upp den golvläggare som finns i hemstaden för att få in en offert.

I vissa fall kan man även hyra verktyg och genomföra en golvslipning på egen hand; men då frångår vi således principen gällande tiden. Det som ska tilläggas här är att det är ganska svårt att slipa ett golv och att man av den anledningen kanske ska överväga att betala lite mer för att anlita ett företag som är verksamma inom golvläggning.

Lägga nytt eller fixa det gamla golvet

Om vi fortsätter och går över till det andra alternativet gällande golv så handlar det här om att helt lägga in nya – ett lite dyrare alternativ som dessutom påverkas ganska mycket av vilket material du väljer.

Pris för material och arbete

I prisbilden ska man naturligtvis även räkna i hus stor yta som behöver läggas; ett större hus i Stockholm kommer av naturliga skäl att kosta mer än vad en liten enrumslägenhet i Östersund kommer att göra. Priset för material och för hur stor yta är således det som man får ta hänsyn till om man ska anlita en golvläggare; kostnaden för dennes tjänster kan du nämligen komma att halvera genom att använda dig av den skattereduktion som du är berättigad till.

forandra hemmet

Använd rot-avdrag

Genom att lägga in nytt golv och använda ditt rot-avdrag så kommer arbetskostnaden för golvläggaren att blir hälften så dyr och detta naturligtvis oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige. Vi har ju trots allt samma skatteregler över hela Sverige, eller hur?

Bra pris för stor förändring

Golvet är alltså ett typisk sätt som verkligen kan förändra ett hus för ett billigt pris och vi fortsätter för att hitta andra, prisvärda lösningar så kan man säga att väggarna alltid mår bra av lite förbättring. Här kommer vi in på en annan billig lösning där du dessutom inte behöver koppla in någon professionell person för ändamålet. Här behöver du inte betala för en golvläggare eller en snickare – här handlar det nämligen om att du på egen hand målar om.

Måla om dina väggar

Att måla om i sitt hem får anses som det billigaste alternativet då det kommer till att nå en förändring och här behöver man – som sagt – inte anställa en målare. Därmed inte sagt att jobbet kommer att vara enkelt; många underskattar målning och tror att detta är något som sker per automatik och väldigt lätt.

forandra hem

Förarbetet är halva resultatet

Det är också därför så många misslyckas och om vi här ska passa på att tipsa om något att ha i åtanke gällande målning så är detta att lägga ner mycket tid i starten. Det här innebär att om du exempelvis ska måla om i ditt hem i Stockholm så ska den stora delen av tiden läggas på att spackla, slipa och tvätta snarare än att vräka på med färg på väggarna; se till att själva finishen blir bra genom att först se till att göra grunderna. Det här är ett tips som verkligen är något att ta med sig – underskatta inte vikten av ett grundligt grundarbete.

Målning av väggarna är tillsammans med en kontakt med en golvläggare två stycken bra sätt att nå förändring och om vi tar det tredje sättet så handlar detta om din inredning.

Rensa ut och släng

För att skapa ett riktigt drömhem så krävs det ibland att man får göra en rejäl utrensning av sitt bohag. Många personer inser inte att för många möbler, för mycket detaljer och för många föremål skapar ett virrigt intryck som påminner om ett slags kaos. Visst – det kan vara svårt att slänga eller ställa undan gamla möbler som man fattat tycke för; men ibland är detta helt nödvändigt för hela husets intryck. Det behöver definitivt inte handla om någon spartansk möblering heller, lägg bara undan saker som inte används och som inte passar in med varandra.

Förändringar som inte kräver stor budget

Det här kan bli betydligt lättare om du redan har följt de två tidigare tipsen; har du exempelvis redan anlitat ett företag för din golvslipning så innebär ju detta att dina möbler samlats ihop på ett annat ställe och om du har målat om väggarna så ser du enklare vilka möbler som passar. Att måla om, lägga ett nytt golv och att rensa ut möbler och bohag är samtliga lätta – och billiga – att nå förändring utan att plånboken behöver öppnas upp allt för mycket. Som sagt; vare sig färg eller att anlita en golvläggare är särskilt dyrt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *