Odla i växthus: Enkel odling av grönsaker

Enkla gronsaker vaxthus

Odla grönsaker i eget växthus

Att ha färska grönsaker till hands året runt är en fantastisk fördel med att äga ett växthus. Oavsett om du har ett vackert växthus med gångdörrar eller ett mindre pop-up växthus kan du odla en mängd olika grödor i det.

Om du undrar vilka grönsaker som är lättast att odla i ett växthus har du kommit till rätt ställe. Jag tillhanda-håller en lista över de grönsaker som förtjänar din uppmärksamhet för växthusodling. De är enkla och smakar utsökt. Ta dem alla eller välj de som du är mest intresserad av. Hur som helst, här är de enklaste grönsakerna att odla i ett växthus.

1. Lökar

Lök är en gröda som klarar svalare temperaturer. De är en utmärkt gröda att odla tidigt på våren, hösten eller övervintra (i vissa planteringszoner) i ett växthus. Dessa grönsaker passar utmärkt för en mängd olika växthusuppställningar. De kan odlas i behållare, i upphöjda bäddar eller i markbäddar i ett växthus eller en högtunnel.

2. Mikrogrönsaker

Mikrogrönsaker är det senaste inom trädgårdsbranschen idag. Vissa har till och med skapat hela företag som säljer dem till lokala restauranger. Om du inte är medveten om det är mikrogrönsaker i princip fröplantor av grönsaker och örter. De är lätta att odla i grunda behållare och är perfekta för alla typer av växthus. De kan även odlas inomhus.

Odla enkelt vaxthus

3. Bladsallad

Jag använder mitt växthus för att odla bladsallat under vår, höst och vinter. Bladsallat är ett utmärkt val för växthus på grund av hur snabbt den växer. Dessutom kan den odlas i containrar och upphöjda bäddar. Den här typen av sallad är vanligtvis skördeklar inom 30 dagar och om du praktiserar successionsplantering bör du ha sallad konsekvent.

4. Morötter

Morötter är en annan av mina favoriter. Jag odlar sällan morötter utanför mitt växthus eftersom de är så lätta att producera i min växthusuppställning. I mitt fall planterar jag morötter i stora hinkar. Med solljus, vatten och fosfatrik gödsel ger de en kvalitetsskörd på två till tre månader.

5. Spenat

Mitt första växthus var en litet eget bygge. Vi hade en snäv budget och bestämde oss för att bygga ett billigt växthusalternativ som skulle göra det möjligt för oss att producera kall härdiga grönsaker under vintermånaderna. Spenat var den första växt jag odlade i ett växthus. Nu älskar jag det ännu mer eftersom man kan odla spenat i behållare eller i upphöjda bäddar. Det är ett utmärkt alternativ för de flesta typer av växthus.

6. Tomater

En av de bästa grödorna jag har producerat i ett växthus är tomater. De älskar värmen och verkar växa bättre under dessa förhållanden, enligt min mening. Tomater kan lätt odlas i typiska trädgårdsbäddar inom en högtunneluppställning. De passar också utmärkt i upphöjda bäddar eller containrar, i växthus i walk-in- eller pop-up-stil.

odling i vaxthus

7. Aubergine

Tillsammans med tomater klarar sig aubergine också bra i växthus. Det är värmeälskande växter, och växthus höjer naturligtvis temperaturen runt omkring dem. För att inte tala om att när man planterar aubergine i ett växthus är det lätt att kontrollera förhållandena runt omkring dem. Du har inte lika många väderhändelser eller skadedjur som påverkar växterna när de växer i skydd.

8. Tomatillos

Älskar du salsa Verde? Vi tycker om att göra mexikanska rätter runt om i mitt hus, vilket är anledningen till att vi inte bara odlar en massa tomater, utan också producerar tomatillos! Dessa växter skiljer sig något från tomater eftersom de producerar bräckliga fickor först. I dessa fickor växer så småningom tomatillos i dem. När fickorna delar sig vet du att dina produkter är redo för skörd. De är underbara för en mängd olika trädgårdsmetoder.

9. Paprika

Om du vill producera en fantastisk paprikaskörd ska du börja odla dem i ett växthus. Mitt första år då jag odlade tomater och paprika i ett växthus var häpnadsväckande. Mina paprikaplantor klarade sig bättre i växthuset än i min trädgård. Skillnaden är värmen. Om du vill ha ett överflöd av paprika kan du prova att odla dem i en container eller i en upphöjd bädd i ditt växthus.

Vaxthus odling

10. Vitkål

Beroende på din planteringszon kan du odla kål på våren eller hösten. Jag brukar odla den på hösten eftersom jag har färre problem med skadedjur. Du kan dock även odla den över vintern, i vissa planteringszoner, om du har ett växthus. Det skyddar den från extrem kyla och förlänger odlingssäsongen.

11. Broccoli

Jag ska vara ärlig mot er alla. Jag älskar broccoli, men jag har svårt att motivera att odla den eftersom det krävs många plantor för att få tillräckligt med skörd för långtidsförvaring. Men om du vill prova på att odla denna grönsak, för din egen skull, kan du överväga att odla den i ett växthus. Det gör det möjligt för dig att odla den tidigare på våren eller senare på hösten.

12. Sparris

Sparris är en flerårig växt. När du planterar den i ditt växthus är det bäst att ha en bädd som den kan växa i år efter år. Men om du har en plats där växten kan återvända varje år är det en bra investering. En sparrisplanta kan producera i upp till 20 år!

13. Squash och Zucchini

Det krävs inte mycket för att odla squash och zucchini. Att odla dem i ett växthus är ett klokt val eftersom du har större kontroll över elementen. Du kan plantera i en upphöjd bädd, i en bädd i marken eller i en container. Se till att plantorna får vatten och näring, så borde du ha mindre problem med att få dem att producera i ett växthus.

Enkla gronsaker vaxthus

14. Gurkor

Om du älskar gurkor eller färska gurkor på din sallad bör du överväga att odla dem i ditt växthus. Gurkor är enkla växter att odla, men var medveten om vilka sorter du odlar utifrån din växthusuppställning. ”Busksorter” har vanligtvis termen buske i sitt namn, vilket skulle vara bra för mindre växthus. Om du har ett större växthus kan du kanske odla en vinrankad sort som kan växa upp på en spaljé.

15. Grönkål

Jag odlar regelbundet grönkål i mitt växthus. Det är en annan växt som jag odlar hela vintern eftersom det är enkelt och ger färska gröna grönsaker direkt vid min bakdörr. Grönkål är kallhärdig och skulle vara ett utmärkt val för kallväxthus. Det är också en utmärkt gröda för både bäddar och containrar.

Enkla grönsaker att odla i växthus

Detta avslutar vår lista över de lättaste grönsakerna att odla i ett växthus. Använd den här som en vägledning men tänk också på din uppställning. Det är uppenbart att mindre och buskiga grönsakssorter klarar sig bättre i mindre växthus. Om du har ett större växthus med gångdörrar har du kanske fler alternativ. Plantera för ditt växthusområde, så bör du ha en mängd olika grönsaker som producerar runt ditt hem under hela året.

1 reaktion på “Odla i växthus: Enkel odling av grönsaker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *