Reparera fönster: Fönsterreparation billigt

reparera fonster billigt

Reparera fönster själv billigt

Fönsterreparation har länge betraktats som en ”eftertanke” när man funderar på att förbättra hemmet. De flesta fönsterreparationer består i att laga enstaka trasiga fönsterrutor eller flera trasiga fönsterrutor. Det kan vara svårt att reparera ett fönster som varit trasigt i mer än två år. Priserna på fönsterreparationer tenderar också att vara höga. Vissa husägare vill dock att deras gamla fönster ska repareras utan att spendera mycket pengar.

Vad kostar det att laga fönster själv?

Om du tror att du är händig är en gör-det-själv-fönsterreparation alltid en bra idé. Det är dock inte lika enkelt som att byta ut alla fönster! Det finns vissa fönsterreparationer som är knepigare än andra; särskilt de som kräver byte av fönster eller hela glasrutor. Att byta ut fönster är dock mycket billigare än att byta ut hela fönster. Till exempel kan det kosta så mycket som 5000 kronor att byta ut fönsterkarmar (med vilka en kanske inte är fäst), beroende på karmtyp, storlek och placering.

Fonster reparation

Laga fönster själv

Andra fönsterreparationer innebär inte alls att fönster byts ut, t.ex. rengöring, polering eller ny tätning av fönster. Dessa arbeten kräver vanligtvis inte några kostnader för att byta ut fönstren. Du kan rengöra fönster själv, med ett fönsterrengöringsset. På samma sätt kan du själv applicera fönstertätningsmedel.

Fönstertätning – Så gör man

Många som bor i äldre hus är inte medvetna om särskilda behov som kan kräva fönsterbyte, till exempel att glaset repareras. Ofta kräver dessa reparationer en erfaren entreprenör eftersom de förhållanden som orsakar skadan är annorlunda än vad man kan förvänta sig för nyare hus. Detta faktum gör också fönsterreparationer till ett riskfyllt projekt eftersom det helt enkelt inte går att veta vilka förhållanden glaset kommer att möta när man arbetar med att reparera det.

Fönsterreparation – Billigare än fönsterbyte

I dag är det ytterst sällsynt att kostnaderna för fönsterreparationer överstiger 10 000 tals kronor. I stället utförs de flesta fönsterreparationer inom några timmar, ofta för mycket mindre pengar än vad som skulle krävas för liknande arbete i nybyggen. Även om kostnaderna för fönsterbyte fortfarande kan vara höga är de inte alls i närheten av de kostnader som är förknippade med ett fullständigt byte. Ofta kan dessa arbeten utföras inom några timmar efter det att problemet först har upptäckts.

En – och tvåglasfönster

Om till exempel ett enkelglasfönster går sönder på mitten kan det fönstret lätt repareras med hjälp av hårdvara som finns i praktiskt taget alla lokala järnaffärer. Problemet skulle vara att ta bort den skadade rutan och ersätta den med en ny. I många fall kan denna enkla uppgift utföras utan att man behöver anlita en entreprenör, helt enkelt genom att lägga lapp över hålet efter den trasiga rutan. I det här fallet kostar det cirka 2000 kronor att reparera fönstret, medan det skulle kosta närmare några hundra dollar att byta ut rutan.

reparera fonster billigt

Nya fönsterbågar

Samma sak gäller även när det gäller trasiga fönsterbågar. Återigen är detta en enkel lösning som inte kräver att man anlitar en professionell entreprenör eller professionella experter på fönsterreparationer. Allt som krävs är en ren trasa, till exempel en trasa, och en liten bit lim. När detta har applicerats på glaset kan det enkelt avlägsnas, så att fönsterramen kan bytas ut. I många fall är det enda som behövs för att laga ett trasigt fönster att byta ut själva glaset. Naturligtvis skulle kostnaden för reparation av fönsterkarmen som är involverad i att ersätta ett trasigt fönster vara högre, men i många fall kan det åstadkommas utan att man behöver ta fram plånboken.

Billigt att reparera fönster

Kort sagt är det billigare och enklare att byta ut enkelglasfönster än att laga gamla fönsterbågar eller trasiga rutor. Men även om detta kan vara fallet är det också viktigt att komma ihåg att enkelglasfönster bara har en ram. För att installera ett fönster med två rutor krävs två personer för att utföra arbetet, medan det räcker med en arbetare för att bara byta ut ett enkelglasfönster. Därför kan fönsterreparationer fortfarande vara ganska arbetsintensiva. Men arbetskostnaderna kan hållas nere genom att leta efter billiga gör-det-själv-metoder.

1 reaktion på “Reparera fönster: Fönsterreparation billigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.