Välj rätt elbolag i Uddevalla – Tips och råd

Elbolag Uddevalla

Välj rätt elabonnemang för dig

Om man bor i Uddevalla, måste man då köpa el från ett elbolag i Uddevalla eller kan man lika gärna göra det från ett elbolag i Norrland eller Stockholm? Svaret på den frågan är både ja och nej. Ett el-abonnemang är indelat i två delar. Dels en nätavgift som man betalar till det elbolag som äger ledningarna där du bor. Den avgiften kan man inte påverka och man kan inte byta elbolag när det gäller nätavgiften. Jämför elpriser.

Elabonnemang Uddevalla

Har du då ett elbolag Uddevalla så är det det som gäller. Men dels har också elabonnemanget en annan del, nämligen själva elkostnaden, den som varierar beroende på kilowattpris och förbrukning. Till elkostnaden kan du välja vilket elbolag du vill. Där spelar det ingen roll om du väljer ett elbolag Uddevalla eller ett elbolag Umeå. Dock finns det ett fåtal elbolag som endast har valt att verka lokalt. Då är det elbolaget som har valt att endast erbjuda avtal i en viss region eller stad, exempelvis då elbolag Uddevalla. Men rent generellt så kan man välja vilket elbolag man vill.

Uddevalla elbolag

Byta elbolag

Att välja vilket elbolag man vill teckna elavtal med är enkelt och smidigt och dessutom går det snabbt. Det kostar inget extra att byta elavtal och det kostar heller inget att få el från ett elbolag som ligger i andra ändan av landet än där du själv bor. För att hitta det bästa elavtalet just för dig kan du använda dig av en jämförelsetjänst på nätet, där man kan jämföra priser på olika abonnemangsformer liksom att jämföra vad som egentligen ingår i de olika avtalen och vad som eventuellt tillkommer.

Hur ska man välja elavtal?

Om man inte gör något aktivt val hos sin elleverantör får man betala något som heter tillsvidarepris. Det är det dyraste alternativet, dyrare än såväl fast pris som rörligt pris. För att kunna spara pengar på sitt elavtal måste man ersätta tillsvidareabonnemanget med antingen ett elavtal till fast pris eller ett till rörligt pris. Det finns ofta också mix mellan fast och rörligt som man kan välja. Dessutom kan man välja grön el eller lokalproducerad el, exempelvis då hos elbolag Uddevalla.

Välj rätt elbolag i Uddevalla

Att välja elbolag är inte alls lätt. Alla vill väl ha billig el, men det är inte så enkelt att jämföra olika elbolag för att få det billigaste elpriset. Här i Sverige finns för närvarande omkring 100 elbolag och alla har olika avtal och olika erbjudanden. Visst är det bra att det finns ett stort utbud att välja mellan, men som med alla val kan det också bli svårt att välja när utbudet helt enkelt är alldeles för stort.

Bra elpris med rätt elbolag

Dessutom finns det så många olika val man ska göra nu för tiden och det är inte helt enkelt att ta sig tiden att själv undersöka elmarknaden och förhandla med de olika elbolagen. Det finns alltid en risk att man väljer fel elavtal och binder upp sig till ett högt elpris under en lång tid. Det finns såväl lokala elbolag, exempelvis elbolag Uddevalla, som stora elbolag som vänder sig till kunder från hela Sverige. Elbolag Uddevalla är ett speciellt elbolag som kombinerar fördelarna från ett litet elbolag med fördelarna från ett stort elbolag.

Elbolag Uddevalla

Vilken typ av elavtal ska jag välja?

Det finns många olika typer av elavtal att välja bland och alla har sina fördelar och nackdelar. Vilken typ av elavtal just du ska välja är svårt att säga på rak arm. Det beror bland annat på vart du bor, vilken elförbrukning du har, hur din privatekonomi ser ut och vilken inställning till risk du har. Här är en presentation av de allra vanligaste elavtalen på marknaden just nu.

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris innebär att elpriset varierar beroende på den nordiska elmarknaden och det innebär också att ditt elpris inte är känt i förväg. Historiskt sett brukar de rörliga elpriserna vara tämligen låga över sikt, men det är svårt att veta hur marknaden kommer att förändras den närmsta framtiden.

Fast elpris

Ett fast elpris är förstås motsatsen till rörligt elpris. Det innebär att elpriset är bestämt i förväg och bundet för en kortare eller längre tid. De vanligaste bindningstiderna är 3 månader, ett år, två år och tre år.

Mixat elpris

Ett mixat elpris innebär att hälften av elen betalas till fast pris och resterande av elen betalas till rörligt pris. Ett bra alternativ för den som inte helt vågar ta risken med ett rörligt elpris, men samtidigt vill ha fördelarna från det rörliga elpriset.

Elavtal med bytesrätt

Vissa elbolag erbjuder elavtal med bytesrätt, vilket innebär att man visserligen binder sig för en viss tid, men att det finns chans att teckna om avtalet ifall priserna faller.

Välj ett lokalt elbolag

Vissa elbolag verkar över hela landet, andra är mer lokala. Sedan finns det elbolag likt Elbolag Uddevalla som har kunder över hela Sverige, men som ändå har en lokal förankring eftersom företaget ägs av tio regionala bolag och dessutom har ett tjugotal lokala kontor spridda över södra och mellersta Sverige. Om du exempelvis söker ett elbolag Uddevalla så bör du ta en närmare titt på Elbolag Uddevalla. Med ett lokalt elbolag har du chans att få en personlig service från ditt elbolag Uddevalla. Elbolag Uddevalla gör det möjligt för många mindre elbolag att fortsätta verka på sin hemort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.